VIDEO | Istoria Parcului Grădina Icoanei (DOCUMENTAR)

Publicat: 15/06/2022, 19:00
Actualizat: 15/06/2022, 20:20

Grădina Icoanei este un parc mic și cochet, aproape de Piața Romană și Bulevardul Magheru. Biserica Anglicană, Teatrul Bulandra, Biserica Icoanei și Școală Centrală, construită de arhitectul Ion Mincu, se află în imediată vecinătate a parcului.

Grădina Icoanei a fost inaugurat în 1873. În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea „a Bulindroiului”, iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca „Balta de la Icoana”. Din această baltă, izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”. Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta. În 1872, Primăria a încheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei grădini pe „Maidanul Icoanei”, parc inaugurat în 1873. Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din sectorul 2, la adresa Piața Cantacuzino.

La intersecția dintre străzile A. D. Xenopol și Jean-Louis Calderon, în centrul Bucureștiului, se află intrarea principală a parcului istoric Grădina Icoanei. Vizitatorii parcului sunt întâmpinați de bustul lui Gheorghe Cantacuzino, primarul Capitalei din 1869 și, câțiva ani mai târziu, premier al României timp de două mandate. Parcul a fost inaugurat la trei ani după ce Cantacuzino își termina mandatul de edil al Bucureștiului, în 1873.

Într-un alt colț al Grădinei Icoanei se află bustul de bronz al lui Adrian Păunescu, poet care a locuit în apropierea parcului; bustul, realizat de sculptorii Ioan Deac-Bistrița și Dragoș Neagoe, a fost inaugurat în 2012.

Întreaga grădină a fost construită după planurile horticultorului elvețian Louis Leyvraz, care se ocupase pe atunci și de înfrumusețarea și întreținerea aleilor din Piața Teatrului Național, de grădina din fața Universității și de alte spații verzi din Capitală.

Înainte ca Grădina Icoanei să fie măcar o schiță pe-o foaie de hârtie, pe „maidanul Icoanei” se afla „Balta Bulindroiului”, de unde izvora Bucureștioara, unul dintre afluenții Dâmboviței. La acea vreme, grădina era la marginea orașului. Două dintre punctele principale ale parcului și împrejurimilor este Biserica Icoanei și teatrul Buleandra.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta și sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserică ortodoxă aflată în apropiere de bulevardul Magheru, lângă parcul „Grădina Icoanei”, în București. Prima mărturie despre aceasta biserică datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, fiind legată de numele ceaușului David Corbea Ceaus, un ofițer al Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu. Acest ofițer, dobândind o proprietate la marginea orașului, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, ridica o bisericuță de lemn, care îi va purta numele multă vreme. După anul 1682, când voievodul Constantin Brâncoveanu a dăruit acestei biserici o icoană cu Maica Domnului, biserica a început să fie cunoscută sub denumirea de „Biserica Icoanei”.

Actuala biserică, închinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construită din cărămida arsă și var, în anul 1784, de către nepotul lui Misail monahul, anume Panait Băbeanu. Odată cu biserica, au fost rezidite 12 chilii în care aveau să locuiască 24 de femei vaduve și sărace. În anul 1812, după trecerea la cele veșnice a ctitorului Panait Băbeanu, nepotul său, anume Pană, rămâne singurul îngrijitor al bisericii.

În perioada lui Pană Băbeanu, în urma cutremurului din anul 1838, biserica s-a surpat însă, prin îngrijirea lui, cu ajutorul enoriașilor, aceasta a fost rezidită.

Teatrul Bulandra a fost înființat în anul 1947 cu denumirea de Teatrul Municipal, primul teatru de stat din România, iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român. În toată istoria sa de 70 de ani, teatrul a primit invitații din țări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franța.

În 2021, parcul a fost renovat. Cele două fântâni ale parcului au fost complet schimbate, de la gresia folosită și până la elemente din structura lor. Aleile principale, acoperite inițial cu nisip, au fost placate acum cu un strat de calcar concasat, deasupra căruia s-a pus un strat de pietriș. Autoritățile au declarat că nisipul de acolo a fost înlocuit cu calcar pentru ca parcul să fie mai ușor de tranzitat cu bicicleta și trotineta. S-au realizat intervenții și asupra aleilor secundare, cele de la marginea parcului, pavate acum cu piatră cubică.

Reabilitarea parcului Grădina Icoanei a fost făcută în colaborare cu Ministerul Culturii și s-a încercat apropierea noului design al parcului, de ceea ce era el inițial în secolul XIX. Astfel, aleile drepte au revenit la forma inițială de poteci șerpuite, iar fântâna și pârâiașul amintesc de “Bucureștioara” de altă dată, oferind parcului un aer mistic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
TAXĂ pentru toți cei cu PERMIS AUTO. Șoferii români, obligați să o achite
Obținerea unui nou permis, doar cu un singur clik. Cine îl poate obține
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×